skip to Main Content
Certificat verde COVID-19

Obținere certificat verde Covid-19

Certificatul verde Covid-19 poate fi obținut doar de către pacienți, după ce rezultatele validate în Centrul KATIMED SRL ajung în baza de date națională.

Pentru a obține certificatul verde Covid-19, pacienții trebuie să se conecteze prin internet, de pe calculator sau de pe telefonul mobil inteligent, la https://certificat-covid.gov.ro. Vor avea de introdus o adresă de email validă, după care va urma un proces de autentificare.

Accesând adresa https://certificat-covid.gov.ro/guides, aveți acces la manualele de utilizare pentru generarea certificatelor digitale Manual de utilizare – Generare Certificat Digital (Vaccinat, Vindecat, Testare). După generarea certificatului digital, acesta va putea fi descărcat în format PDF.

În numeroase exemple, pacienții noștri au așteptări nerealiste în privința rezultatelor la testele rapide de Covid-19. Este important ca pacienții să își seteze corect așteptările, cu privire la reflectarea acestor teste/rezultate în certificatele verzi Covid-19.

De la momentul prelevării probei biologice până la reflectarea testului în certificatul verde Covid-19 trebuie să se întâmple următoarele:

1. Pacientul trebuie să verifice corectitudinea datelor trecute pe comanda de analize înainte să semneze.Datele pacientului trebuie să fie absolut corect completate în comanda de analize. Altfel, doar avem impresia că testul/rezultatul va ajunge pe vreun certificat verde Covid-19!

2. Proba biologică trebuie să ajungă în laborator, să fie lucrată, iar rezultatul să fie validat. Treaba asta nu se întâmplă instantaneu, motiv pentru care termenul comunicat de eliberare a rezultatelor este între 1 și 6 ore, în funcție de centrul în care se face recoltarea.

3. SC KATIMED SRL raportează către DSP. Pentru pacienții care nu au CNP, raportarea se face prin email. Pentru pacienți care au CNP, raportarea se face prin încărcarea unui fișier într-o bază de date a DSP-ului respectiv

4. Funcționari din cadrul DSP preiau aceste teste (cu rezultatele lor) și le înregistrează în baza de date națională cu teste/rezultate Covid-19. Nu e rezonabil să avem așteptarea că DSP va prelua/înregistra absolut imediat și absolut fără greșeală aceste date în baza de date națională.

5. Din baza de date națională datele sunt interogate de sistemul de generare a certificatelor verzi, la momentul generării acestor certificate.

SC KATIMED SRL, nu ne putem asuma responsabilitatea pentru promptitudinea cu care se derulează întregul proces, până la momentul în care se poate genera certificatul verde Covid-19.

Certificatul verde poate fi descarcat de 3 categorii de persoane: cele vaccinate impotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boala si cele care au un test RT-PCR sau antigen negativ.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic National de Vaccinari pentru persoanele care s-au vaccinat si din Aplicatia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate si au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat dupa COVID-19.

Certificatele contin un cod QR care sa le garanteze securitatea si autenticitatea si se pot vizualiza, respectiv descarca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoana care s-a vaccinat impotriva COVID-19, care s-a recuperat dupa aceasta afectiune sau care detine un rezultat negativ la testarea COVID-19 in ultimele 72 de ore poate sa descarce gratuit certificatul verde digital.

Aceste certificate se pot prezenta atat fizic cat si digital la punctul de trecere vamala sau la intrarea in spatiile publice conform normelor impuse de autoritati.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top