skip to Main Content
Ce este nefrologia

Ce este Nefrologia?

Nefrologie este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratamentul bolilor rinichilor. Rinichii sunt organe pereche care au rolul de a filtra sângele, de a elimina produșii de catabolism și de a regla echilibrul electrolitic și al lichidelor din organism.

Unul dintre cele mai importante roluri ale rinichilor este acela de a elimina deseurile metabolic din organism, sub formă de urină. Rinichii sunt capabili să filtreze aproximativ 180 litri de sânge pe zi, producând aproximativ 1,5-2 litri de urină.

Există mai multe boli renale, printre cele mai comune fiind:

Insuficiența renală cronică (IRC) – este o boală caracterizată prin deteriorarea progresivă a funcției renale și pierderea capacității acestora de a elimina deseurile și de a menține echilibrul electrolitic și al lichidelor din organism.

  • Pielonefrita – este o infecție a rinichilor, care poate fi acută sau cronică și poate afecta unul sau ambele rinichi.
  • Glomerulonefrita – este o boală inflamatorie a glomerulilor (unitățile de filtrare a sângelui din rinichi), care poate cauza leziuni renale și insuficiență renală.
  • Nephrolithiasis – este o condiție caracterizată prin formarea de calculi (pietre) la nivelul tractului urinar, care pot bloca fluxul de urină și cauza durere și inflamație.

Diagnosticarea bolilor renale se bazează pe o serie de investigații, cum ar fi analizele de sânge și urină, ecografia renală, tomografia computerizată sau biopsia renală. Tratamentul variază în funcție de boala specifică și poate include medicație, terapie dietetică, intervenții chirurgicale sau dializă.

Prevenirea bolilor renale include menținerea unui stil de viață sănătos, evitarea fumatului, controlul tensiunii arteriale și al diabetului, precum și monitorizarea regulată a funcției renale prin analize de sânge și urină.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top